Jacob Ravn, 2. december 2019, kl. 17:00
Efter otte år i træk med overskud i Sønderjysk Elitesport A/S viser regnskabsåret 2018/2019 denne gang et underskud. Det skyldes først og fremmest et strategisk valg, der skal sikre, at SønderjyskE Fodbold også spiller i 3F Superligaen i næste sæson. Der er overskud hos SønderjyskE Ishockey og SønderjyskE Herrehåndbold, mens SønderjyskE Damehåndbold er i balance.
Regnskabsåret 2018/2019 har været en blandet omgang for Sønderjysk Elitesport A/S.
Der er grund til jubel hos SønderjyskE Ishockey og SønderjyskE Herrehåndbold, hvor sølvmedaljer og slutspil også har givet et godt resultat på bundlinjen, hvor holdene har leveret overskud på henholdsvis 677.000 kroner og 452.000 kroner.
Desuden har Sønderjysk Udviklingssamarbejde (SUSAM) leveret et overskud på 938.000 kroner, mens SønderjyskE Damehåndbold akkurat er i balance.
Til gengæld er der denne gang et underskud hos SønderjyskE Fodbold på 8.678.000 kroner, hvilket betyder, at årsregnskabet for 2018/2019 giver et samlet underskud i koncernen på 6.735.000 kroner før koncernelimineringer.
Det er udfordringerne for fodboldholdet, der er den primære årsag til, at otte år med overskud nu er endt med underskud denne gang, forklarer SønderjyskE-direktør Klaus Rasmussen.
– Selv om vi i otte år i træk har leveret overskud, er det ikke tilfredsstillende, at vi denne gang kommer ud med et underskud. Når det er sagt, er det et underskud, som kommer på baggrund af en strategisk prioritering, hvor vi har forsøgt at polstre os sportsligt, fordi vi er i en svær overgangssæson i 3F Superligaen, hvor der skal findes tre nedrykkere, og vi har en klar ambition om, at vi også skal spille i landets bedste række efter sommerferien, siger Klaus Rasmussen.
– Vi har haft mulighed for at sælge spillere og dermed forbedre årsregnskabet markant, men vi har prioriteret at holde på vores bedste og mest attraktive spillere, fordi vi står i en vanskelig overgangssæson. Vi vil være en del af 3F Superligaen, når den skæres ned til 12 hold, og hvor tv-aftalen bliver væsentligt forbedret fra 2020/2021-sæsonen. Vi har en klar forventning om, at regnskabet vil være i samlet balance, når vi ser på det over en 36 måneders periode, siger SønderjyskE-direktøren.
Udover de manglende transferindtægter er der flere faktorer, der har påvirket regnskabet.
– Sportsligt blev det en ”stolpe ud”-sæson, og det betød færre tv-midler, end vi havde forventet. Vi måtte også skifte cheftræner undervejs og har derfor haft en dobbelt udgift på den konto, og desuden var det en sæson uden en ligahovedsponsor. Den primære årsag til resultatet er dog vores strategiske beslutning om at holde på vores aktiver – før har vi solgt, nu har vi beholdt, siger Klaus Rasmussen.
Trods udfordringerne i 2018/2019-sæsonen lykkedes SønderjyskE Fodbold med den altoverskyggende målsætning om overlevelse, og trods et svært fodboldmarked er klubben nu i gang med sin 12. sæson i træk i 3F Superligaen.
Hvis SønderjyskE Fodbold også fremover skal spille i landets bedste række, er det vigtigt, at sønderjyderne og landsdelen fortsat bakker op.
– Det er nu, at sønderjyderne og Sønderjylland skal vise, at de støtter op om projektet. Vi har mærket stor opbakning i mange år, men det er vigtigt, at den varer ved og endda intensiveres, for der er kamp om de eftertragtede pladser i 3F Superligaen som aldrig før. Vi er stolte af, at der er blevet spillet Superligafodbold i Sønderjylland i så mange år, og sammen skal vi vise, at vi fortsat vil være en del af det gode selskab, siger Klaus Rasmussen.
Bestyrelsesformand i Sønderjysk Elitesport A/S, Claus Guldager, glæder sig over de oplevelser, som SønderjyskE-holdene gav i 2018/2019, og han roser den store opbakning, der er til landsdelsprojektet.
– Det blev igen et år, hvor SønderjyskE-holdene markedsførte vores landsdel på fornem vis, og det er det, SønderjyskE blev sat i verden for. Der har været mange gode oplevelser på de sønderjyske hjemmebaner, og opbakningen til holdene viser, at sønderjyderne – både virksomheder og tilskuere – virkelig bakker op om projektet.
– SønderjyskE Fodbold havde en udfordrende sæson, hvor manglende tv-indtægter og transferindtægter har kostet på bundlinjen, men opbakningen har ikke været svigtende, og det glæder mig, hvor mange der støtter op og fortsat ser en værdi i at bakke op om projektet. Det understreger den eksistensberettigelse, som projektet har, siger Claus Guldager.
FAKTA
Koncernens resultat fordeler sig således på de enkelte aktiviteter (t.kr.)
SønderjyskE Ejendomme A/S -519
SønderjyskE Fodbold A/S -8.678
SønderjyskE Herrehåndbold A/S 452
SønderjyskE Damehåndbold A/S 0
SønderjyskE Ishockey A/S 677
Sønderjysk Udviklingssamarbejde A/S 938
Sønderjysk Elitesport A/S 367
EK-Fonden (moderfond) 28