Del på de sociale medier:
Lokalt eller regionalt
Amtsborgmester Carl Holst havde igennem et stykke tid arbejdet for at etablere en regional overbygning for elitesporten i Sønderjylland. Hos HFK Sønderjylland oplevede man problemer med at nå ud til alle de store virksomheder i landsdelen. Danfoss’ kommunikationsdirektør, Ole Daubjerg, blev også en af nøglepersonerne i opstarten af SønderjyskE og senere formand.
– Vi er blevet spurgt tidligere, men mener, at HFK Sønderjylland ikke er regionalt nok. Hvis man fulgte amtsborgmester Carl Holsts tanker om en overbygning indenfor elitesporten i Sønderjylland, så ville vi nok kigge på det – uden at love nogen blanchocheck, sagde Ole Daubjerg februar 2002 om en eventuel sponsorstøtte til HFK Sønderjylland.
Pressemøde: ”Sønderjylland – Det vil vi”
SønderjyskE-projektet blev lanceret på et pressemøde på Amtsgården i Aabenraa den 15. oktober 2003, og selskabet blev formelt etableret 1. januar 2004.
Fem moderklubber gik sammen om et fælles selskab, Sønderjysk Elitesport A/S, der blev paraplyorganisation for klubbernes førstehold. Klubberne: Haderslev Fodboldklub (1. division, herrefodbold), Vojens BI (1. division, kvindefodbold), TM Tønder (2. division, herrehåndbold), Sønderjyske HK (liga, damehåndbold) og IK Sønderjylland (liga, ishockey). Et talentudviklingscenter med tilknytning til Syddansk Universitet placeres i Sønderborg.
Direktør-skifte
Efter et enkelt år som SønderjyskE-direktør stoppede Hans-Otto Wildfang foråret 2005. Henrik Sommer og Klaus B. Rasmussen tog over og dannede parløb i direktionen frem til 2011.
Eventyrligt DM-guld
Efter et sandt ishockey-eventyr vandt SønderjyskE DM-guld. I semifinalen så det ellers sort ud, men i den syvende og afgørende kamp vendte SønderjyskE 0-2 i Herning til en 3-2-sejr. I finalen blev AaB besejret med 4-2 i kampe, og i den afgørende kamp langfredag 2006 bliver det til en sejr på 3-0 i en propfyldt Vojens Skøjtehal.
Pokalfinale i Parken
Kvindefodbold-holdet nåede sit sportslige højdepunkt med en plads i pokalfinalen, hvor Fortuna Hjørring dog var for stor en mundfuld. Traditionsklubben vandt finalen 4-0.
Slut med kvindefodbold
Økonomien bag kvindefodboldholdet haltede, og sæsonen 2008-09 bliver den sidste med kvindefodbold i SønderjyskE-regi.
Hovedsponsorer på banen
Efter en intens jagt på at forbedre økonomien og finde en ny hovedsponsor til fodboldholdet kom Davidsen, Nitz Invest, Frøs Herreds Sparekasse og Abena på banen og sikrede arbejdsro.
Pokaltitel og DM-guld efter 12 sejre i træk
Ishockeyholdet forsvarede DM-titlen. Den første slutspilskamp blev godt nok tabt til Rungsted, men så fulgte 12 sejre i træk. Over 1.000 sønderjyder tog med til den sidste finalekamp i Aalborg, hvor guldet blev overrakt efter en af de mest suveræne triumfer i dansk ishockey nogensinde. Tidligere på sæsonen kom klubbens første pokaltitel med 7-2 i finalen over Rungsted.
Sønderborg på liga-landkortet
Efter et langt tilløb lykkedes det herrehåndbold at rykke op i ligaen. Fem år efter flytningen til Sønderborg og starten i 3. division kom oprykningen i hus den 19. marts 2011, hvor SønderjyskE vandt 32-23 i Frederikshavn. Efter slutfløjtet kunne holdet og de mange medrejsende supportere bade sig i guldkonfetti og champagne.
4 ligahold
Otte år efter opstarten på SønderjyskE når man en milepæl. Med damehåndbolds oprykning til ligaen foråret 2012 kan alle fire SønderjyskE-hold skrive liga på visitkortet. Dameholdet vandt alle 13 hjemmekampe i 1. division, men sluttede toer bag Skive. Det gav adgang til oprykningsspillet, hvor SønderjyskE vandt fem af seks kampe og dermed rykkede op.
Håndboldslutspil
For første gang nogensinde deltager et håndboldhold fra SønderjyskE i DM-slutspillet. Det sker da herrerne i grundspillet opnår en historisk flot femteplads. I medaljeslutspillet blev det til tre sejre i seks kampe, men Aalborg, der også vandt tre kampe, nuppede akkurat semifinalepladsen med et bonuspoint fra grundspillet.
DM-guld og tre på stribe
For tredje år i træk vandt SønderjyskE DM-guld i ishockey. Kaptajn Kim Lykkeskov fik den eftertragtede pokal overrakt i SE Arena af HKH Prins Joachim, der til lejligheden var iført en SønderjyskE-trøje. Lokalrivalerne blev finalebesejret med 4-1 i kampe.
Sidste sæson med Søndergaard
Lars Søndergaard stod i spidsen for fodboldholdet i sin fjerde og sidste sæson, og han blev dermed den længst siddende SønderjyskE-træner. Han førte holdet frem til en semifinaleplads i DBU Pokalen.
Europæisk fodboldeventyr
SønderjyskE’s fodboldhold havde med sølvmedaljerne sommeren 2016 kvalificeret sig til Europa League-kvalifikationen. Efteråret 2016 bød på et flot europæisk eventyr for SønderjyskE, der sendte norske Strømsgodset og polske Zaglebie Lubin ud, inden Sparta Prag blev endestationen. Den tjekkiske storklub vandt med mindst mulige margen. Den første kamp i Haderslev sluttede 0-0, og SønderjyskE tabte 2-3 i returkampen i den tjekkiske hovedstad efter de lyseblå ellers førte 2-0. I Superligaen indførte man et slutspilsformat med seks hold, og her kom SønderjyskE med i første forsøg. Efter en fjerdeplads i grundspillet sluttede SønderjyskE, som nummer seks.
Slutstillinger
Fodbold: Nr. 6
Ishockey: Kvartfinale – Nr. 5 i grundspillet
Herrehåndbold: Nr. 10
Damehåndbold: Nr. 3 (1. div.)
Ny hjemmebane til håndboldpigerne
Arena Aabenraa blev indviet under stor festivitas august 2017. Dermed fik SønderjyskE’s håndboldpiger en ny hjemmebane. Det gav et boost på tilskuerfronten – ikke mindst for erhvervsklubben i den nye Meldgaard Lounge. På den sportslige front sluttede SønderjyskE Damehåndbold for anden sæson i træk på en tredjeplads i grundspillet i 1. Division og med oprykningskampe som endestationen. Den første oprykningskamp hos Ajax blev ellers vundet, men siden fulgte to nederlag.
Slutstillinger
Fodbold: Nr. 8
Ishockey: Kvartfinale – Nr. 9 i grundspillet
Herrehåndbold: Nr. 11
Damehåndbold: Nr. 3 (1. div.)
I slutspillet med mindst mulige margen
SønderjyskE kom med mindst mulige margen med i slutspillet i herrehåndbold. Oliver Eggert udlignede for SønderjyskE til 30-30 i slutsekunderne af udekampen mod TTH Holstebro. Det var akkurat nok til Ribe-Esbjerg HH blev skubbet væk fra ottendepladsen på reglen om målforskel i indbyrdes kampe. I slutspillet blev det til to sejre over TTH, men de andre fire kampe mod Skjern Håndbold og Aalborg Håndbold blev tabt.
Ishockeymedaljer igen
Efter et par resultatmæssige magre år, så kom ishockeyholdet tilbage i medaljerækkerne igen. Mario Simioni fik comeback som cheftræner, og han førte holdet frem til sølvmedaljer. SønderjyskE tabte uheldigt den første finale mod Rungsted Seier Capital efter overtid, og efterfølgende trak Rungsted fra til en sikker finalesejr på 4-0 i kampe.
E-sport også del af SønderjyskE
SønderjyskE’s nye og unge esportshold var blandt deltagerne, da man efteråret 2018 lancerede eSuperligaen, hvor der med masser af tv-eksponering blev dystet i FIFA.
Slutstillinger
Fodbold: Nr. 10
Ishockey: DM-sølv – Nr. 2 i grundspillet
Herrehåndbold: Nr. 8
Damehåndbold: Nr. 2 (1. div.)
Første pokaltitel i fodbold
Sydbank Pokalen blev den 1. juli 2020 overrakt til anfører Johan Absalonsen efter en flot pokalfinale og stime af resultater i. Pokaltogtet startede hos den københavnske Serie 1-klub BK Viktoria, som blev nedlagt 5-0. Efterfølgende blev Hvidovre IF (4-2), Brøndby IF (1-0), Randers FC (2-1) og AC Horsens (2-1) besejret. I finalen i Esbjerg ventede AaB, og her blev Anders K. Jacobsen den store helt. Pokalfighteren scorede begge mål i finalesejren på 2-0. Dermed fik fodboldholdet sin første titel i hus.
Første europæiske titel
SønderjyskE’s ishockeyhold havde med sølvmedaljerne sæsonen inden kvalificeret sig til Continental Cup, og her fik de lyseblå hjemmebane i semifinalerunden i november 2019. Sammen med Nottingham Panthers gik SønderjyskE videre til finalen. I januar blev finalen afviklet, og igen blev Frøs Arena rammen om kampene. Efter dramatiske overtidssejre mod Nottingham Panthers og Neman Grodno blev polske Cracovia besejret sikkert 3-0, og dermed blev Continental Cup-trofæet overrakt til SønderjyskE-kaptajn MacGregor Sharp og Co. Mike Little blev kåret til turneringens bedste back.
Corona ramte Danmark og sporten
Covid-19 satte i marts 2020 en stopper for slutspillet i shockey. I håndbold stoppede turneringen allerede før grundspillet var slut. Herrerne manglede to runder og lå på niendepladsen med to point op til en plads i slutspillet. Håndbolddamerne lå med tre kampe tilbage af grundspillet på en tredjeplads, som gav mulighed for oprykningskampe til ligaen. Det blev også afblæst.
Slutstillinger
Fodbold: Nr. 10 + pokalvinder
Ishockey: Nr. 3 i grundspillet (slutspil aflyst pga. Covid-19)
Herrehåndbold: Nr. 9
Damehåndbold: Nr. 3 (1. div.)
Forhistorien (2000-03)
Etableringen af SønderjyskE kom i stand efter flere års tilløb. Undervejs havde flere af regionens eliteklubber selvstændigt prøvet at profilere sig regionalt, og det skete først og fremmest med et navneskift. Klubberne fandt med opbakning fra virksomheder og politikere sammen og dannede SønderjyskE.
Opstarten (2003-06)
SønderjyskE blev etableret midt i sæsonen 2003-04, den 1. januar 2004. Sæsonen 2004-05 blev den første hele sæson i lyseblåt. En helt ny organisation og ikke mindst nye trøjer og det nye navn gav en del udfordringer de første par sæsoner – både driftsmæssigt og følelsesmæssigt.
Store udfordringer (2006-10)
I 2006 flyttede herrehåndbold til Sønderborg, og i 2008 stoppede kvindefodbold i SønderjyskE-regi. Økonomien var den helt store udfordring disse år, hvor herrefodbold i 2009 også stod uden en hovedsponsor, men trods udfordringerne, så klarede SønderjyskE sig igennem den svære tid.
10'erne (2010-20)
SønderjyskE kom efter sæsonen 2010-11 ud med et overskud, og det blev startskuddet til flere år med positive regnskab. Herrehåndbold rykkede samme sæson op i ligaen, og SønderjyskE havde for alvor etableret sig som et velkendt brand på tværs af sportsgrenene.
Fotos: Karin Riggelsen, Michael Søvsø, Peter Rasmussen, Per Jessen, Jens Christiansen, Torben Callesen, Annemette Stollig, Kåre Hangaard.
20'erne (2020-)